Hei olen Titta! Olen ravintovalmentaja ja estenomi AMK. Toivottavasti löydät näiltä verkkosivuilta kiinnostavaa informaatiota ja motivaatiota ruokavaliomuutokseen.

nimmari

Postauksia
Osta

Ruoka on lääkettä

  -  Artikkelit   -  Ruoka on lääkettä
ruoka ja terveys

Ruoka on lääkettä

Rakastan herkkuja ja haluan nauttia elämästä! Näin kuulen usein perusteltavan kehnoa ruokavaliota, mutta totta puhuen näin ajattelen itsekin. Olen kuitenkin löytänyt täysin uuden ruokamaailman ja terveelliset herkut, joista tulee samalla hyvä olo ja valtavasti energiaa. 

Löydät lukuisia hyvinvointia edistäviä reseptejäni näiltä verkkosivuilta, niin ruoanlaittoon kuin makeannälkään. Haluaisin nostaa ruoan kunniapaikalle, jonne se kuuluu. Aikaisemmin ruoanlaittoon käytettiin aikaa ja vaivaa ja syöminen oli nautinto ja tapa kokoontua yhteen. Nykyään kiire ja stressi tuntuvat ohjailevan ruokavalintojamme ja niillä on merkittävä vaikutus myös ruoan sulamiseen suolistosta. Ruokaa ei ole myöskään koskaan prosessoitu yhtä paljon kuin nykyisin. Mikä vaikutus sillä on ruoan terveellisyyteen?

Ruoka on lääkettä

Terveellinen ruokavalio voi olla portti terveyteen, kun muutos tehdään järkevästi, lempeästi ja pitkäjänteisesti. Ruokavalio ei vaikuta vain jaksamiseen, vaan muun muassa mielialaan, muistiin, hormonitoimintaan, ihon kuntoon, sairauksien syntyyn ja paranemiseen. Ruoka pitää meidät elossa. Onko siis yllättävä, että ruoka voi joko parantaa tai sairastuttaa? Normaalipaino seuraa luonnollisesti terveellistä ruokavaliota, joten samat vinkit sopivat myös painonhallintaan.

Meidän pitää motivoitua, jotta elämäntapojen pysyvä muutos onnistuu. Jollekin motivaationa toimii laihduttaminen, mutta monesti kokonaisvaltainen muutos vaatii syvemmällä olevia syitä. Mikä voisi toimia sinun motivaationasi? Parempi muisti, energisyys, positiivinen mieli tai hyvinvoiva suolisto?

Minä kärsin monta vuotta ”aivosumusta”, joka toimi lopulta vahvimpana motivaattorina elämäntapamuutokseen ja ruokavalion korjaamiseen. Monesti käy niin, että huonoon vointiin tottuu ja turtuu eikä ongelmaa huomaa ennen kun se katoaa.

Tutkimustieto on lisääntynyt roimasti

Ravitsemustiede on edennyt suurin harppauksin viime vuosikymmeninä ja tämän verkkosivuston tiedot pohjautuvatkin tieteelliseen tutkimukseen. Toisaalta tutkimuksiakin tärkeämpiä ovat ihmisten omat kokemukset ruokavalion vaikutuksesta terveyteen. Olen itse estenomi ja ravintovalmentaja. Tavoitteeni on herättää ihmisissä vähintäänkin uteliaisuutta katsomaan ruokaa hieman eri näkökulmasta mihin on tottunut. Ruoka tuntuu herättävän meissä kaikissa voimakkaita tunteita ja mielipiteitä, koska olemme kukin saaneet kuulla lapsesta saakka mitä pitäisi syödä ja mitä ei. Siksi muutos voi olla vaikea, mutta kokeilemisen arvoinen.

Ruokateollisuuteen ja sitä kautta valintoihimme vaikuttaa myös politiikka ja raha. Halusimmepa tai emme. Historiassa on ollut myös merkittäviä tapahtumia tai henkilöitä, jotka ovat osaltaan vaikuttaneen kansallisiin ja kansainvälisiin ravitsemussuosituksiin. Ovatko kaikki ohjeet olleet perusteltuja tai rehellisen tieteen nimessä annettuja, tästä lisää esimerkiksi artikkelissani ruoan rasvoista.

Ihmisten terveys on huonontunut

Ymmärrän hyvin, miksi monella on hämmentynyt olo ruokavalioon liittyvän keskustelun äärellä. Ymmärrän myös mistä moni ruokamyytti on saanut alkunsa ja miksi viime vuosikymmeninä ihmisten terveys on kääntynyt radikaalisti huonompaan suuntaan. Ylipaino ja diabetes (sekä tyypin 1 että 2), keliakia, metabolinen oireyhtymä, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä muut suolisto-ongelmat ovat rajussa nousussa ympäri maailman. Samalla ovat lisääntyneet aivoterveyden haasteet kuten krooninen masennus, ahdistus, päänsärky, migreeni, dementia, Alzheimerin tauti ja erilaiset neurologiset diagnoosit kuten ADHD, ADD tai autismi. En väitä, että ruoka olisi välttämättä yksinään syypää, mutta pikemminkin osatekijä joka saattaa aktivoida terveysongelmia ja pahentaa oireita.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu laadukkaat hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen lähteet.

Niin hiilihydraateista, proteiineista kuin rasvoista löytyy hyviä sekä huonoja, eikä niitä voi ympätä samaan ryhmään. Mikä sitten on huono tai hyvä, siihen paneudun yksityiskohtaisemmin artikkeleissani, jotka keskittyvät ruokavalion ydin-ravintoaineisiin (makroravintoaineet). Myös yleisimpien viljojen sisältämä gluteeni on herättänyt paljon huomiota, kysymyksiä ja jopa ärtymystä viime vuosina, joten siitä löytyy oma lukunsa. Suosittelen lukemaan artikkelin vaikka ajattelisit, että gluteeni ei koske sinua. Gluteeni voi nimittäin vaikuttaa elimistöön monilla yllättävilläkin tavoilla. Artikkelissani kerron tarkemmin miten ja miksi.