Hei olen Titta! Olen ravintovalmentaja ja estenomi AMK. Toivottavasti löydät näiltä verkkosivuilta kiinnostavaa informaatiota ja motivaatiota ruokavaliomuutokseen.

nimmari

Postauksia
Osta

Reseptit

  -    -    -    -  Nokkossämpylät

Nokkosessa on paljon rautaa, folaattia ja B-ryhmän vitamiineja!

Ainesosaluettelon jauhovalikoima saattaa näyttää ylivoimaiselta, mutta gluteenittomassa leivonnassa yleinen nyrkkisääntö on, että ravintorikkaiden jauhojen lisäksi tarvitaan jotain antamaan kuohkeutta (tässä riisijauho) ja muutama tuote korvaamaan gluteenia. Gluteenihan toimii taikinassa sidosaineena ja antaa leivälle sen ihanan kuohkeuden. Arrowjuuri, psyllium ja ksantaanikumi korvaavat gluteenittomassa leivonnassa gluteenia, joten niitä ei kannata jättää pois. Kikherne-, kvinoa-, -lupiinijauho tai mantelijauhoa voidaan käyttää yksin tai sekoituksena. Näissä on paljon proteiinia, kuitua ja B-ryhmän vitamiineja, joiden takia leivän syöntiä yleisesti suositellaan.

 

AINEKSET

  • 4.5 dl Sekoitus proteiinipitoisia jauhoja (kuten kikhernejauho, kvinoajauho, lupiinijauho tai mantelijauho)
  • 2 dl Riisijauhoa
  • 1 tl Psylliumjauhoa
  • 1 rkl Arrowjuurijauhoa
  • 1 tl ksantaanikumia
  • 1 tl Himalajansuolaa (jodioitu)
  • 1 rkl Nokkosjauhoa tai kuivattua nokkosta
  • 1 rkl Oliiviöljyä
  • 4 dl Vettä
  • 11 g Kuivahiivaa (yksi pussi)
  • 1 tl Siirappia tai hunajaa (hiivan bakteerien syötäväksi)

OHJE

  1. Lisää hiiva kädenlämpöiseen (42 astetta) veteen yhdessä siirapin tai hunajan kanssa. Anna seoksen tekeytyä noin kymmenen minuuttia kannen kunnes hiiva aktivoituu ja alkaa ”kuplia”. Hiivan bakteerit käyttävät ravinnoksi siirapin sokerin.
  2. Yhdistä sillä aikaa kuivat aineet keskenään. Kun kymmenen minuuttia on kulunut, sekoita nesteeseen oliiviöljy sekä jauhoseos.
  3. Taikina on melko kostea, joten se on helpoin vaivata taikinavatkaimella muutaman minuutin ajan.
  4. Laita taikina syrjään liinan alle ja anna sen kohota noin 45-60 minuuttia tai kunnes taikina on lähes tuplannut kokonsa.
  5. Käytä tarpeeksi jauhoa, jotta saat pyöriteltyä taikinasta sämpylät leivinpellille.
  6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15-17 minuutin ajan. Tarkista yksi sämpylä, että se on keskeltä kypsynyt ennen kuin otat muut uunista pois.

Info
Kategoriat:
Päiväys: