Hei olen Titta! Olen ravintovalmentaja ja estenomi AMK. Toivottavasti löydät näiltä verkkosivuilta kiinnostavaa informaatiota ja motivaatiota ruokavaliomuutokseen.

nimmari

Postauksia
Osta

Päivä 1 – Terveydentila ja oirekartoitus

  -  Päivä 1 – Terveydentila ja oirekartoitus

Päivä 1 – Terveydentila ja oirekartoitus

kurssi-kategoria
Voit kuunnella alla olevan tekstin myös äänitteenä.

Kääritäänpä hihat ja aloitetaan! Ensimmäisen päivän tavoite on aloittaa suoliston rauhoittaminen ottamalla käyttöön muutamia luonnonmukaisia lisäravinteita, jotka nopeuttavat prosessia.

Ennen kuin saat täsmällisempiä ohjeita aiheesta, toivon sinun arvioivan nykyistä terveydentilaasi. Siten on helpompi seurata paranemisprosessia ja nähdä muutokset. Olen tehnyt sinulle valmiin oirekartoituksen, jonka voit täyttää nyt ja myöhemmin kurssin aikana nähdäksesi muutokset.

Päivän tehtävät:

  1. Tutustu oirekartoitukseen (löytyy tekstin lopusta) ja valitse, kuinka hyvin oireet kuvaavat nykyistä terveydentilaasi asteikolla 1-5. Numero 1 tarkoittaa, että olet oireeton tai oire on lievä ja numero 5, että oire on erittäin voimakas. Olen luonut oirekartoituksen sitä varten, että pystyisit kartoittamaan nykyiset oireesi, sekä seuraamaan muutoksia terveydentilassasi seuraavien viikojen aikana. Voit tarvittaessa lisätä listaan omia oireitasi.
  1. Kirjoita ylös käyttämäsi lääkkeet ja ravintolisät, jotta ymmärrät paremmin mitkä kaikki asiat vaikuttavat terveydentilaasi tällä hetkellä. Jos käytät reseptilääkkeitä, keskustele ensin lääkärisi kanssa, mikäli olet huolissasi ruokavalion muutoksen vaikutuksista lääkitykseesi.
  1. Harkitse nykyisten ravintolisien poissulkemista kuukaudeksi, ellei lääkäri tai ravitsemusterapeutti ole nimenomaan määrännyt niitä sinulle. Suoliston 30-päivän kuntoutusohjelmalla pyritään selvittämään suoliston todellinen tila, joten lisäravinteet kannattaa aloittaa vasta 30 päivän ohjelman jälkeen – mikäli niille on todellista tarvetta. Osa ravintolisistä toimiikin paremmin, jos niistä pitää välillä taukoa.
  1. On kuitenkin kaksi ravintolisää, joita suosittelisin sinun käyttävän 30 päivän ajan, mikäli sinulla on maha- tai suolisto-oireita (esim. närästystä tai kramppeja). Nämä ravintolisät auttavat tehokkaasti rauhoittamaan ärtynyttä suolistoa: L-glutamiini ja Piihappogeeli, joita löytyy muun muassa luontaistuotekaupoista. L-glutamiinia löytyy myös esimerkiksi luuliemestä, joka onkin yksittäisenä ruoka-aineena tehokas suoliston kunnostaja.

L-glutamiini (esim. Solgar) on elintärkeä aminohappo, jota tarvitaan vaurioituneille ruoansulatuskanavan soluille, jotta ne voivat uusiutua. Vaikka tätä aminohappoa on joissakin ruoka-aineissa, se ei välttämättä ole tarpeeksi aktiivista tai sen imeytyminen on tehotonta. Etenkin pitkittynyt stressi syö tämän aminohapon varastot nopeasti loppuun (Huom! Stressi voi olla seurausta henkisesti raskaasta taakasta, mutta se voi olla myös elimistön reaktio ympäristömyrkyille kuten homeille tai kemikaaleille.)

KÄYTTÖ: Sekoita lisäravinne-pakkauksen ohjeen mukainen määrä L-glutamiinia lasilliseen vettä ja nauti se tyhjään vatsaan. Voit nauttia annoksen aamulla noin tuntia ennen aamiaista. Jos otat annoksen päivällä, varmista että edellisestä ateriasta on vähintään kaksi tuntia tai syö vasta tunti L-glutamiinin ottamisen jälkeen. Erityisesti ruuan muut proteiinit kumoavat tämän aminohapon tehon, joten on tärkeää välttää proteiinien nauttimista samaan aikaan.

Piihappogeeli tai Silica Gel (esim. A Vogel, Hubner) muodostaa suojaavan kalvon mahalaukkuun, jolloin sen solut voivat helpommin parantua ja uusiutua. Tällainen piidioksidia sisältävä silikoni antaa itse asiassa rakenteen kaikille eläville asioille kasveista eläimiin.

KÄYTTÖ: 15 ml Silicea piihappogeeliä otetaan tyhjään vatsaan sellaisenaan tai sekoitettuna veteen. Ajoitus on sama kuin L-glutamiinin kanssa. Pidä tauko syömisessä ennen ja jälkeen piihappogeelin.

Huomautus! Jos kärsit tai epäilet, että saatat kärsiä tulehduksellisesta suolistosairaudesta, ota yhteyttä lääkäriisi tai lisensoituun ravitsemusterapeuttiin, joka voi opastaa sinut asianmukaisiin testeihin. Muista, että esimerkiksi keliakiassa ei välttämättä ole tuntuvia suolisto-oireita, kuten kramppeja tai ripulia, vaan oireet voivat olla hyvinkin epämääräisiä.

  1. Tarkista, että juot tarpeeksi vettä päivittäin. Elimistön kaikki aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat vedessä. Vettä tarvitaan kuljettamaan aineita solujen välillä ja vesi osallistuu happoemästasapainon sekä lämmön säätelyyn. Oikea nesteen määrä riippuu monesta seikasta, kuten iästä, painosta, lääkkeistä, ravinnosta, aktiivisuudesta, munuaisten toiminnasta, ilman lämpötilasta, hikoilun määrästä jne. Pidä huoli, että virtsan väri ei muutu liian keltaiseksi. Tämä voi olla merkki siitä, että nestettä on saatu liian vähän. Oikea veden määrä voi olla yksi litra päivässä tai enemmän. Huippu-urheilija saattaa hikoilla monta litraa tunnissa. Ylenpalttinen vedenjuonti ei kuitenkaan normaalitilanteessa ole tarpeellista eikä terveellistä.
  2. Kirjoita vielä ylös kaikki mahdolliset syyt, minkä takia sinun olisi välttämätöntä muuttaa elintapojasi terveellisempään suuntaan. Meillä kaikilla on omat syymme. Palaa tähän listaan aina, kun mielesi tekee lipsua takaisin vanhoihin tapoihin.

Alla olevan oirekartoituksen tarkoitus on antaa sinulle osviittaa oireistasi ja niiden muutoksista kurssin aikana. Vastaa asteikolla 1-5 (1 ei sovi lainkaan, 5 sopii täydellisesti). Minä en näe tuloksia, joten pisteitä ei arvioida tai analysoida. Suosittelen tulostamaan tai tallentamaan vastaukset koneellesi myöhempää vertailua varten.