Helpotusta masennukseen
Vielä vuosia sitten ajattelin, että syön riittävän terveellisesti. Minulla ei ollut paino-ongelmia, harrastin liikuntaa ja olin ulkoisesti terveen näköinen, joten ajattelin olevani terve. Iän mukana hiipivien terveysongelmien johdosta alkoi kuitenkin monta vuotta kestävä kokeilu erilaisilla ruokavalioilla, joita mediassa mainostettiin. Koska tiedon määrä oli niin valtava ja vähintäänkin hämmentävä, päätin ottaa härkää sarvista ja opiskella ravitsemusta ihan tosissaan. Olen aina halunnut tietää, miksi asiat tapahtuvat tietyllä tavalla ja mitä tiede sanoo. Mitä ruoka todella tekee elimistössä? Onneksi tiede on edennyt jättiharppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana ja olen saanut käsiini valtavan määrän uutta tietoa. Vaikka olin aikoinaan terve ulkoisesti, en ollut terve sisältä, ja halusin palavasti muuttaa tilannetta parempaan suuntaan. Mielenkiintoni kohdistui erityisesti mielenterveyteen sekä ruokavalion vaikutuksiin hormoneihin ja masennukseen.
Aloin kiinnittää huomiota ruuan laatuun ja valmisruokien raaka-aineisiin, kuten lisäaineisiin, sokerin määrään ja ruuan muihin ainesosiin. Olin äimistynyt, että yksi jugurtti saattaa sisältää viisi teelusikallista sokeria! Mitä valtava sokerimäärä tekee keholle ja mielelle?
RUOKA EI OLE VAIN POLTTOAINE VAAN SE ON TIETOA
Länsimainen ruokavalio sisältää paljon sokereita, tärkkelystä ja käsiteltyjä viljoja, etenkin vehnää. Tällaiset ”höttöhiilarit” yhdessä sokereiden kanssa pystyvät sekoittamaan koko elimistön toimintaa perusteellisesti erityisesti neljällä tavalla: aktivoimalla kehoon kroonista tulehdusta, nostamalla vapaiden radikaalien määrää (solujen hapettuminen) ja häiritsemällä kehon rasvojen ja proteiinien toimintaa (glykaatio) sekä lisäämällä epäsuotuisaa bakteerikantaa suolistossa (dysbioosi). Se, mitä tapahtuu suolistossa, vaikuttaa myös aivoihin.
Makeisia, jälkiruokia ja einesruokia on maustettu paitsi sokerilla, myös keinotekoisilla makeutusaineilla kuten aspartaamilla. Keinotekoisten makeutusaineiden on myös todettu erityisesti häiritsevän suoliston normaalia bakteerikantaa. Tutkimuksissa on todettu, että vääränlaiset suolistomikrobit voivat aiheuttaa kantajassaan mielitekoja epäterveellisiin ruokiin, koska tällaiset ruuat ruokkivat juuri tätä bakteerikantaa.
Lisäksi hyvien bakteerien puute voi estää muun muassa välittäjäaine serotoniinin tuotantoa. Eikö serotoniini liity vain aivoihin? Yllättävää kyllä, osa serotoniinista tuotetaan suolistobakteerien johdolla suolistossa. Lisätään soppaan vielä huonolaatuisten rasvojen aiheuttama verisuonien tukkeutuminen, hiljainen tulehdus ja solujen hapettuminen. Nämä kaikki voivat heikentää aivotoimintaa ja altistaa masennukselle. Huonolaatuisia rasvoja löytyy lukuisista einesruuista, sipseistä, kekseistä, karkeista ynnä muusta. Myös hyvä rasva voi muuttua epäterveelliseksi, jos sitä esimerkiksi käristetään liian kuumalla pannulla ja se savuuntuu eli sen kemiallinen rakenne muuttuu. Hyvänlaatuinen rasva on puolestaan välttämätöntä aivoterveydelle. Mitä ovat sitten hyvät rasvat? Lue lisää artikkelista Rasvat – ystävä vai vihollinen?
Sokereiden ja huonojen rasvojen ohella gluteeni on herättänyt paljon huomiota viime vuosina. Sillä on kyky häiritä suoliston limakalvoa (vuotava suoli) ja päästää verenkiertoon sinne kuulumattomia aineita. Gluteeni pystyy myös läpäisemään veri-aivoesteen ja aiheuttamaan ongelmia aivoissa. Gluteeni nimittäin pystyy aiheuttamaan tulehdusta kehon eri osissa, myös aivoissa. Keliaakikoilla on todettu esiintyvän enemmän masennusta kuin ei-keliaakikoilla. Samoin ne, jotka ovat gluteeniyliherkkiä, ovat alttiita tälle vaikutukselle. Lue lisää gluteenista ja sen vaikutuksista artikkelistani Gluteeni – mitä vikaa? Puhuttaessa masennuksesta, emme voi unohtaa ympäristömyrkkyjen vaikutusta terveyteemme. Muun muassa ftalaatit, bisfenoli A (BPA) ja glyfosaatti (Roundup) ovat olleen yleisesti käytössä jo pitkään ja niiden vaikutukset elimistöön alkavat vasta hiljalleen paljastua sitä mukaa kun tutkimus lisääntyy. Esimerkiksi glyfosaatin on osoitettu aiheuttavan hormonaalista epätasapainoa ja ravitsemuksellisia puutteita, jotka taas vaikuttavat mielialaamme.
Vältä tai vähennä seuraavia:
- Sokerit
- Keinotekoiset makeutusaineet (paitsi laadukas stevia)
- Puhdistetut hiilihydraatit eli ”höttöhiilarit
- Huonot rasvat kuten transrasva ja prosessoidut rasvat
- Gluteenipitoiset viljat, kuten vehnä, ohra ja ruis
Masennus ei ole yksinomaan aivojen epätasapainoa, vaan merkki siitä, että koko keho on epätasapainossa. Olemme yksi kokonaisuus ja kun suolisto voi huonosti, myös mieli voi huonosti. Huomiota tulisi kiinnittää etenkin suoliston kuntoon ja sen mikrobien laatuun ja määrään. Toinen huomioitava asia on verensokerin ja insuliinin mahdollinen heittely. Puutteellinen ruokavalio, kuten rasvojen puute, saattaa häiritä kilpirauhasen toimintaa ja vaikuttaa sitä kautta mieleen. Aivojen hiljainen tulehdus altistaa lukuisille aivosairauksille. Myös kroonistunut stressi on valtava taakka elimistölle ja vaikuttaa ennen kaikkea suoliston kuntoon, ravintoaineiden imeytymiseen ja sitä kautta myös mieleen. Kehosi saattaa kertoa sinulle, että on aika hidastaa tahtia ja rauhoittua, mutta kuinka moni meistä ehtii kuunnella, mitä keholla on sanottavaa?
Tutustu Suolisto kuntoon -verkkokurssiini!
Omalla kohdallani lääkkeet eivät olleet vastaus kehon ja mielen paranemiseen. Muutos alkoi tapahtua vasta, kun muutin ruokavalion ja otin käyttöön itselleni sopivat ravintolisät, minimoin stressaavat asiat elämässäni, aloin liikkumaan itselleni sopivalla tavalla ja sain unen takaisin. Askeleet parempaan mielenterveyteen voivat olla hyvin yksinkertaisia, mutta eivät aina helppoja toteuttaa – varsinkin jos painit yksin asian kanssa.
Kirjavinkki:
New Yorkissa asuva holistinen psykiatri Dr. Kelly Brogan on kirjoittanut mielenterveyteen ja elämäntapoihin keskittyvät kirjat A Mind of Your Own ja Own Your Self. Brogan sanoo näin:
”Olen nähnyt naisten tulevan vastaanotolleni täysin ilman energiaa, ahdistuneena ja masentuneena. Olen myös nähnyt samojen potilaiden muuttuvat todella eloisiksi, terveiksi, itsevarmoiksi naisiksi, jotka hallitsevan omaa elämäänsä. Kaikki tämä on tapahtunut ilman lääkitystä.”
– Psykiatri Kelly Brogan