Gluteeni – mitä vikaa?
Gluteeni on proteiini, jota löytyy tietyistä viljoista kuten vehnä, ohra, ruis, speltti ja kamut. Termi gluteeni tulee latinankielisestä sanasta gluten, joka tarkoittaa liimaa. Gluteeni toimiikin leivonnassa “liima-aineena”, joka pitää leipätaikinan koossa. Se antaa taikinalle joustavuuden ja leipomotuotteille niiden ihanan kuohkeuden ja pehmeän rakenteen. Gluteeni estää myös kastikkeita ja keittoja juoksettumasta ja antaa pehmeän koostumuksen joillekin sulatejuustoille, margariineille tai maustekastikkeille. Leipämme ei ole kuitenkaan koskaan aikaisemmin ollut yhtä täynnä käsiteltyä gluteenia kuin nykyään. Entä mitä tällainen liimamainen aine tekee elimistölle?
Vuosia sitten, törmäsin neurologi David Perlmutterin ensimmäiseen kirjaan nimeltä “Grain brain” (suom. Tuhon siemenet), joka keskittyi ravinnon ja etenkin viljojen vaikutukseen terveyteemme. Koska kirjoittaja on itse neurologi, hän keskittyi nimenomaan aivoterveyteen. Kyseinen kirja mullisti oman käsitykseni ruoasta. Käsissäni oli jotain, josta halusin oppia kuumeisesti lisää ja jakaa tietoa eteenpäin. Tästä alkoi sukellukseni ravitsemuksen uskomattomaan maailmaan. Siihen aikaan tieteessä oli tehty jonkin verran läpimurtoja myös gluteenin suhteen, mutta tulevat vuodet toivat tietoa niin paljon lisää, että samaisesta Perlmutterin kirjasta ilmestyi uusi painos vuonna 2019, sisältäen yli kymmenen sivua pelkkiä lähdemerkintöjä luotettaviin tutkimuksiin, joihin kirja nojaa hänen oman kliinisen lääkärintyönsä lisäksi. Mitä siis tiedämme tänäpäivänä viljoista ja tästä pienestä proteiinista nimeltä gluteeni?
MODERNIT VILJAT ON LASTATTU GLUTEENILLA
Tiedätkö tunteen, kun joudut suunnittelemaan päivän menot sen perusteella missä vessat sijaitsevat? Jos näin on jatkunut jo kuukausia tai vuosia, ongelma saattaa johtua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin yhdestä proteiinista ruoassasi – gluteenista.
Maanviljely alkoi maapallolla jo noin 10 000 vuotta sitten. Ensimmäiset viljat muistuttivat hyvin vähän niitä viljoja joita nykyään nautimme. Samanlaista ongelmaa gluteenin suhteen ei ollut vielä 50 vuotta sitten, vaan se on laajentunut vaivihkaa ja huomaamatta viimeisten vuosikymmenten aikana. Viljojen massiivinen risteyttäminen, geenimuuntelu ja elintarvikkeiden jalostus ovat luoneet jyväkantoja, jotka sisältävät jopa 40 kertaa enemmän gluteenia kuin muutama vuosikymmen sitten. Kansasin yliopiston professorin Dr. Allan Fritzin mukaan 99% kaikesta nykypäivän vehnästä on uutta jalostettua kääpiö- tai semi-kääpiövehnää. Leipämme ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä käsiteltyä kuin nykyään.


Kun katsoo ympärilleen ruokakaupoissa, kahviloissa tai huoltoasemilla, vehnäpitoiset ruoat kuten leivät, hampurilaiset, pastat, pitsat, piirakat, nuudelit, pasteijat ja muut leivonnaiset ovat valtavirtaa. Tämä ehkä auttaa ymmärtämään ongelman perimmäisen syyn – gluteenia on kaikkialla ja paljon!
Gluteenin tarjoamat leivontaominaisuudet antavat valmistajille selkeää hyötyä, jonka takia viljat on jalostettu sisältämään entistä enemmän gluteenia – jotta saataisiin vielä kuohkeampaa leipää. Gluteenia käytetäänkin lukemattomissa jalostetuissa elintarvikkeissa sekä hygieniatuotteissa pelkästään lisäaineena ja stabilointiaineena. Esimerkiksi hiustenhoitoaineissa saatetaan käyttää gluteenia tuomaan hiuksiin kuohkeutta.
GLUTEENIN VAIKUTUKSET ELIMISTÖÖN
Gluteenin lisääminen elintarvikkeisiin on ollut uraauurtavaa elintarviketeollisuudelle, mutta onko meidän maksettava hinta terveydellämme? Gluteeni toimii taikinassa liimana, mutta miten tällainen aine vaikuttaa elimistössämme? Vaikka keliakiaa ja gluteeniyliherkkyyttä on tähän asti pidetty vain harvojen sairautena, niiden todellinen esiintyvyys näyttää vasta paljastuvan. Arvioidaan, että Amerikassa jopa 41-60% keliakiatapauksista jää diagnosoimatta, koska oireet eivät ilmene perinteisinä suolisto-oireina. Tällainen ei lisää vain virhearviota esiintyvyydestä, vaan voi johtaa kyseisillä ihmisillä moniin terveysongelmiin, kuten vajaaravitsemukseen, anemiaan, osteoporoosiin, autoimmuunisairauksiin, neurologisiin ongelmiin tai jopa tiettyihin syöpiin. On löydetty todisteita myös siitä, että gluteenin toinen proteiini nimeltään gliadiini, vaikuttaisi itse asiassa meidän kaikkien suolistoon lisäten sen läpäisevyyttä (vuotavaa suolta). (1,2)
Riippuvuus
Gluteenia on tutkittu viime vuosien aikana valtavasti ja tutkijat ovat muun muassa huomanneet, että gluteeni pystyy muuttumaan suolistossa opioidipeptideiksi, läpäisten suoliston epiteelisolukon ja edelleen verenkierron kautta veri-aivoesteen. Aivoissa gluteeni näyttää vaikuttavan samoihin morfiinireseptoreihin kuin kokaiini tai oopiumi, vapauttaen hyvän olon eksorfiineja. Toisin sanoen gluteeni saattaa hallita mieltä samalla tavalla kuin huume isäntäänsä. Onko tämä syy siihen, miksi kuohkea, pinnalta rapea vaalea leipä on niin huumaavan hyvää, että sitä on vain pakko saada lisää? (3)
Jotkut tutkijat todella uskovat, että tämä on yksi syy siihen, miksi ihmiset joutuvat kamppailemaan päästäkseen eroon viljapitoisista ruoista kuten vehnäleivästä. Monet sanovat kärsivänsä sivuvaikutuksista, kuten äärimmäisestä väsymyksestä, aivosumusta, ärsytyksestä, keskittymisongelmista ja jopa masennuksesta. Onneksi sivuvaikutukset katoavat ajan kanssa, kunhan gluteenipitoiset ruuat pidetään kokonaan pois ruokavaliosta.
Tuhoutuva suolinukka ja imeytymishäiriöt
Yleensä gluteenista puhuttaessa tulee mieleen keliakia, joka on oma sairautensa ja usein perinnöllinen. Viljan sisältämä gluteeni (proteiini) tuhoaa keliaakikolla ohutsuolen suolinukkaa ja aiheuttaa tulehdusta. Näin ollen suoliston kyky hyödyntää ruoan ravintoaineita heikkenee dramaattisesti. Keliakia-diagnoosit ovat lisääntyneet vuosi vuodelta ja monet kärsivät sairaudesta jopa tietämättään. Mikäli epäilet keliakiaa, sinun kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin päästäksesi oikeanlaisiin tutkimuksiin, joilla keliakia voidaan diagnosoida. Varmin diagnoosi saadaan ohutsuolen tähystyksessä otettavalla koepalalla sekä geenitestillä. Koepala pitää aikuisella uusia noin puolen vuoden päästä, jolloin nähdään onko gluteeniton ruokavalio parantanut suolinukkaa ja diagnoosi voidaan vahvistaa. Nykyään on myös verikokeita, joilla pystytään tutkimaan gluteenin vasta-aineita. Muutama vuosi sitten tulokset olivat jokseenkin epäselviä, mutta testien tarkkuus paranee koko ajan.
”Tällainen gluteenin aiheuttama hiljainen tulehdus voi esiintyä myös muualla kuin suolistossa.”
Mikäli keliakiaa ei todeta, mutta oireet tuntuvat tulevan viljoista, saattaa syynä olla gluteeniyliherkkyys. Gluteenia on tutkittu viime vuosina runsaasti eikä gluteeniyliherkkyys ole enää vain arvailua, vaan yllättävän laajaksi osoittautunut ongelma. Tieteellisiä tutkimuksia on vaikeuttanut muun muassa se, että gluteenin vaikutukset voivat tuntua kehossa vasta viiveellä eivätkä oireet ole kaikilla samanlaisia. Osalla oireet eivät edes tunnu suolistossa vaan vaikuttavat muualla kehossa, kuten nivelissä tai aivoissa. Selitys on oikeastaan aika yksinkertainen, mutta ensin täytyy ymmärtää miten gluteeni aiheuttaa tulehdusta.
Vuotava suoli ja tulehdus
Gluteeni on rakenteeltaan tahmea ja liimainen proteiini. Tämän ominaisuutensa johdosta se voi jo mekaanisesti haitata ravintoaineiden pilkkoutumista ja imeytymistä ruoansulatuskanavassa. Gluteenin sisältämä gliadiini (myös proteiini) ärsyttää suolen seinämiä ja saa suolen ohuen epiteelisolukon ennen pitkää rakoilemaan. Tämä puolestaan aktivoi kehon immuunijärjestelmän hyökkäämään suoliston seinämää (eli “uhkaa”) kohtaan. Tästä voi aiheutua monenlaisia oireita kuten vatsakipuja, pahoinvointia, ripulia, ummetusta, näiden vaihtelua ja pitkällä tähtäimellä vuotavaa suolta. Tämä tarkoittaa, että suoliston limakalvon läpi pääsee partikkeleita, joiden ei kuulu päästä verenkiertoon. Kun suolisto altistuu toistuvasti tällaiselle ärsytykselle, seurauksena on krooninen tulehdus. Tällainen gluteenin aiheuttama hiljainen tulehdus voi esiintyä myös muualla kuin suolistossa.
Immuunijärjestelmän hyökkäys
On itse asiassa mielenkiintoista, että samanlainen immuunijärjestelmän hyökkäys voi kehittyä muissakin kehon osissa kuten hermostossa. Tämä tarkoittaa tulehduksellisten sytokiinien lisääntymistä hermoston alueella, mikä on erittäin tuhoisaa aivoille. Tutkimukset osoittavat, että aivot voivat oirehtia gluteenin aiheuttaman tulehdustilan johdosta jopa yksinään – ilman suolisto-oireita. Tulevat tutkimukset toivottavasti valottavat tarkemmin näitä neurologisten häiriöiden ja gluteenin välisiä yhteyksiä. (5,6)
Vauriot kehossa
Tarina ei lopu tähän. Gluteeni saattaa vaikuttaa mihin tahansa kehon elimeen. Immuunireaktion takia keho ei pysty tuottamaan antioksidantteja (glutationi) ja tämä voi halvaannuttaa koko immuunijärjestelmän. Pitkäaikaisen tulehduksen aiheuttamat vapaat happiradikaalit ja toksiinit voivat vahingoittaa jopa ihmisen perimää eli DNA:ta.
Lapsilla yleistyvät hälyttävästi erilaiset diagnoosit kuten astma, allergiat, koliikki, autismi, ADD tai ADHD. Uudet tutkimukset ovat antaneet aihetta pohtia ruokavalion osuutta näihin diagnooseihin. Yhtenä taustatekijänä voi toimia juuri gluteenin aiheuttama tulehdusreaktio elimistössä. Gluteeni näyttää nimittäin pääsevän ”vuotavan suolen” epiteelisolukon läpi verenkiertoon ja sieltä veri-aivoesteen kautta aivoihin, jossa se voi häiritä aivotoimintaa ja aiheuttaa tulehdusta. Joillakin gluteeni näyttäisi oireilevan yksinomaan aivoissa. Diagnosointia hämmentää muun muassa se, että moni gluteeniyliherkkä ei välttämättä oireile näkyvästi ennen kolmeakymmentä ikävuottaan. Siinä vaiheessa saattaa olla jo syntynyt jokin autoimmuunisairaus tai joku muu tulehduksellinen sairaus.


Paras tapa estää gluteenista aiheutuvia haittoja on välttää gluteenia totaalisesti. Ruoan antioksidantit, kuten A-, C-, E-vitamiinit, kurkuma ja omega-3-rasvahapot (DHA), voivat auttaa taistelussa kehon tulehdusta vastaan parantamalla kehon puolustuskykyä. Ruoan lisäksi myös säännöllinen liikunta ja hyvä uni tehostavat kehon antioksidanttikapasiteettia ja puolustuskykyä. Ei vain siksi, että liikunnan ja riittävän unen puute lisää jo itsessään kehon hapetusstressiä, vaan myös siksi, että melatoniini (ns. uni-hormoni) on myös voimakas antioksidantti.
GLUTEENISTA MIGREENIÄ?


Jos kerran joillakin ihmisillä gluteeni oireilee pelkästään aivoissa, niin voiko esimerkiksi krooninen migreeni johtua gluteeniyliherkkyydestä? Meillä kaikilla on oma geneettinen koodistomme sekä ympäristötekijät (epigenetiikka) kuten stressi, immuunijärjestelmän kunto, liikuntatottumukset, altistumiset myrkyille, homeille tai kemikaaleille sekä muut elämäntavat ja ruokailutottumukset. Riippuen näistä kaikista tekijöistä, gluteenin vaikutus saattaa näkyä eri tavoin riippuen ihmisestä. Useiden oireiden taustalla on krooninen hiljainen tulehdus. Gluteenin aiheuttamat ongelmat voivat näyttäytyä erittäin laajassa spektrissä, kuten päänsärkynä. Lääkäri William Davis, joka kirjoitti muun muassa kirjan “Eroon vehnästä” toteaa, että ”on epätodennäköistä, että vehnä on neurologisten häiriöiden kuten ADHD:n, autismin tai skitsofrenian alkuperäinen syy, mutta gluteeni näyttää kuitenkin pahentavan oireita.” Lisää tutkimuksia näillä alueilla tarvitaan. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse odotella tulevaisuuden tutkimustuloksia vaan gluteenittomuutta voi kokeilla itse. Jo kolmen viikon gluteeniton dieetti voi näyttää, onko gluteenittomuudesta omalla kohdalla hyötyä. Keliakia, samoin kuin gluteeniyliherkkyys, voi olla melko lieväoireinen suolistossa, joten suosittelen ehdottomasti vähintään keliakia-testin ottamista lääkärillä jos kärsit kroonisista terveysongelmista kuten migreenistä. Suosittelen hakeutumaan erikoislääkärin puheille tai FLT-lääkärille, joka on perehtynyt myös ruokavalion terveysvaikutuksiin.
HUOM! Keliakia- tai gluteeniyliherkkyystestit tulee ne aina tehdä ennen siirtymistä gluteenittomalle ruokavaliolle.
Luettelo oireista ja sairauksista, jotka voivat neurologi David Perlmutterin mukaan liittyä gluteeniyliherkkyyteen:
- Ruoansulatushäiriöt (kaasun muodostus, turvotus, ripuli, ummetus, kouristukset jne.)
- Ärtyvän suolen oireyhtymä
- Imeytymishäiriöt
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Krooninen päänsärky / migreeni
- Viivästynyt kasvu lapsella
- Nokkosihottuma / muu ihottuma
- Aivosumu
- Neurologiset häiriöt (dementia, Alzheimerin tauti, skitsofrenia, ADHD, ADD, jne.)
- Masennus / ahdistuneisuus
- Kouristukset / epilepsia
- Ataksia, tasapainon menetys
- Jatkuva sairastelu
- Rintakipu
- Huono laktoosin tai maitoproteiinin sietokyky
- Sokerinhimo
- Nivelongelmat
- Osteoporoosi
- Sydänsairaudet
- Tourette’n oireyhtymä
- Hedelmättömyys
- Keskenmenot
- Autismi
- Alkoholismi
- Syöpä
- Parkinsonin tauti
- ALS
- Autoimmuunihäiriöt (esim. diabetes, Hashimoton tauti, nivelreuma)
ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ VAI GLUTEENIYLIHERKKYYS?
Joidenkin arvioiden mukaan jopa 30% koko maailman väestöstä saattaa kärsiä gluteeniyliherkkyydestä. Useimmat tietämättään. Gluteenin aiheuttamat oireet voivat esiintyä muuallakin kuin suolistossa ja ne voivat ilmaantua viiveellä. Harva osaa yhdistää oireita gluteeniin. Tutkijat ovat myös havainneet, että monet ihmiset kantavat geeniä, joka altistaa gluteeniyliherkkyydelle vaikka kyseessä ei olisikaan keliakia. Kyseessä on kuitenkin samantyyppinen soluvaurio ohutsuolen pinnassa joka käynnistää kroonisen matala-asteisen tulehduksen ja immuunireaktion. Keliaakikolla katoaa pahimmassa tapauksessa niin paljon suolinukkaa, että se voi johtaa hengenvaaralliseen tilaan. Suoliston huono kunto johtaa ravintoaineiden huonoon imeytymiseen ja ennen pitkää vajaaravitsemukseen. (4)
“Vielä nykystandardien mukaan vaivani diagnosoitaisiin ärtyvän suolen oireyhtymäksi. Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että mikään muu ruoka-aine ei ärsytä elimistöäni niin perusteellisesti kuin gluteeni. Oireet tulevat aina viiveellä.”
Kun kyseinen gluteeniyliherkkyyden geeni tai geenit kerran aktivoituvat, seuraa elinikäinen tila, joka voi esiintyä suolistossa, iholla (herpetiformis-dermatitis), limakalvoissa, aivoissa tai rakkuloina suussa. Muille ruoka-aineille voi siedättyä ajan kanssa, mutta gluteeni poikkea tässä suhteessa. Gluteeniyliherkkyyden lisääntymisen uskotaan johtuvan itse gluteenin lisääntymisestä elintarvikkeissa, mutta myös sokerin, keinotekoisten makeutusaineiden (häiritsevät suolistomikrobistoa), lisäaineiden ja tulehdusta edistävien ruokien korkeasta kulutuksesta, ympäristömyrkkyjen lisääntymisestä sekä antibioottien lisääntyneestä käytöstä.
Itselleni on tehty vuosia sitten suolisto-ongelmien takia keliakia-testi. Testi osoittautui negatiiviseksi, mutta suolistosta löytyi kuitenkin tulehdusta. Siihen aikaan ei ollut vielä markkinoilla varsinaisia gluteeniyliherkkyys-testejä (ainakaan laadukkaita), mutta päätin kuitenkin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota omin päin. Vielä nykystandardien mukaan vaivani diagnosoitaisiin oireiden perusteella ärtyvän suolen oireyhtymäksi. Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että mikään muu ruoka-aine ei ärsytä elimistöäni niin perusteellisesti kuin gluteeni. Ruokavalioni on jo vuosia ollut gluteeniton ja oireet ovat pysyneet poissa. Olen vuosien varrella sortunut satunnaisiin gluteenia sisältäviin herkkuihin, mutta ongelmat palaavat aina. Itselläni oireet tulevat yleensä muutaman päivän viiveellä, jonka takia ongelman aiheuttajaa oli aikoinaan vaikea saada kiinni. Nyt kaava on selkeä. Sama ongelma näkyy gluteeniin liittyvissä tutkimuksissa – oireita ei osata yhdistää, koska ne voivat tulla viiveellä tai kohdistuvat muualle elimistöön kuin suolistoon.
Seuraavat viljat sisältävät gluteenia:
- Vehnä
- Vehnänalkiot
- Ruis
- Ohra
- Bulgur
- Kuskus eli Couscous
- Grahamjauhot
- Mannasuurimot
- Speltti
Vehnänoras – sisältääkö se gluteenia?
Vehnänorasta tai ohran orasta myydään useissa terveyskaupoissa ruokavalion täydennysravinteena. Näistä saa helposti proteiinipitoisen “terveyspommin” joko juoman tai smoothien muodossa. Koska vehnän- ja ohran orasjauheet on valmistettu vehnän tai ohran ruoho-osasta, eikä viljan siemenistä, eivät ne sisällä gluteenia. Ristikontaminaatio gluteenin kanssa on kuitenkin mahdollinen tuotteen valmistusvaiheessa. (7)
Seuraavat ruuat sisältävät tai saattavat sisältää gluteenia esimerkiksi sakeutusaineena tai stabilointiaineena (tarkista aina pakkauksesta):
- mallas / mallasaromit
- seitan
- valmiskeitot
- kaupalliset buljongit ja liemet
- leikkeleet
- ranskalaiset perunat pakasteesta (käsitellään joskus jauhoilla ennen pakastamista)
- jotkut juustot (esim. sinihomejuusto tai sulatejuustot)
- majoneesi
- ketsuppi
- mallasetikka
- teriyakikastikkeet
- salaattikastikkeet
- munan korvike
- tabbouleh
- makkarat
- kerman korvike
- paistetut vihannekset / tempura (saatetaan ripotella vehnäjauhoja pinnalle)
- valmis paistinkastike
- marinadit
- purkitetut pavut
- valmispuurot
- myslit
- valmiskaakaot
- leivonnaiset
- leivitetyt ruuat
- hedelmätäytteet ja vanukkaat
- jäätelö
- oluet
- energiapatukat
- siirapit
- vehnänoras (jos ristikontaminoitunut)
- pussikeitot
- maustetut kahvit ja teet
- vodka
- lihapullat tai jauhelihapihvit
- kasvishampurilaiset
- paahdetut pähkinät (eines)
- kaura (jos ristikontaminaatio)
- kauraleseet (jos ristikontaminaatio)
(7)
Gluteenille voi altistua myös muista yllättävistä lähteistä:
Niille, joilla on voimakas gluteeniyliherkkyys tai keliakia, myös kosmetiikkaan tai hygieniatuotteisiin “piilotettu” gluteeni voi aiheuttaa terveysongelmia. Ongelma piilee siinä, että INCI-listassa ei välttämättä käytetä nimeä “gluteeni” vaan se voi olla piilossa muilla nimillä, kuten triticum, avena, secale tai hordeum. Lue lisää täältä.
- Tuuhentavat shampoot ja hoitoaineet
- Tuuhentavat ripsivärit
- Huulipunat, huulivoide
- Muotoiluvaha
- Lääkkeet
- Kostutettavat leimat ja kirjekuoret
- Vitamiinit ja lisäravinteet (tarkista aineosaluettelo)
(7,8)
VILJOJEN TORJUNTA-AINEJÄÄMÄT
Lienee yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jota käytetään kaikkialla maailmassa sekä teollisuudessa että kodeissa, on Roundup®. Sen aktiivinen ainesosa on glyfosaatti, jonka jäännöksiä löytyy länsimaisen ruokavalion tyypillisistä raaka-aineista, kuten vehnästä, sokerista, maissista ja soijasta. Glyfosaatin vaikutukset kehoon voivat olla salakavalia, koska ruoka-aineet kuljettavat mukanaan myrkkyjä ja sulamattomia proteiinifragmentteja verenkiertoon aiheuttaen muun muassa laajalle levinnyttä tulehdusta sekä maksa- tai munuaisvaurioita. Euroopassa jopa 18:ssa maassa on havaittu kansalaisten virtsassa jäämiä glyfosaatista, osoittaa Maan ystävien tilaamien testien tulokset.
(9,10)
”Glyfosaatti aiheuttaa mikrobien toiminnan ja elinkaaren äärimmäisiä häiriöitä. Mikä pahempaa, glyfosaatti vaikuttaa ensisijaisesti hyödyllisiin bakteereihin, jolloin patogeenit voivat kasvaa ja siirtyä, mukaan lukien erittäin myrkyllinen Clostridium botulinum. ”
–Dr. Joseph Mercola
Vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni yhdistetään keliakiaan ja vuotavaan suoleen, jossa sulamattomien ruokaproteiinien pääsy verenkiertoon aiheuttaa elimistössä lukuisia tulehduksellisia ongelmia sekä gluteeniyliherkkyyttä. Miksi jotkut ovat sitten niin herkkiä gluteenille? Onko ongelma laajempi kuin mitä on osattu kuvitellakaan?
Nykyajan viljassa on jopa 40 kertaa enemmän gluteenia kuin muutama vuosikymmen sitten. Viljoja on muunneltu ja manipuloitu sisältämään enemmän gluteenia ja gluteenia lisätään vielä erikseen leivontatuotteisiin parantamaan leivontaominaisuuksia. Ovatko nämä ainoita syitä gluteenin aiheuttamiin ongelmiin?
Eräs tutkimus valottaa yhteyttä gluteeniyliherkkyyden ja rikkakasvien torjunta-aineen sisältämän glyfosaatin välillä (Roundup®). Tutkimuksessa osoitetaan systemaattisesti, kuinka kaikki keliakian tai gluteeniyliherkkyyden piirteet voidaan selittää glyfosaatilla, joka aiheuttaa epätasapainoa suoliston bakteereissa, muodostaa muita toksiineja ja estää tärkeitä ravintoaineita imeytymästä ruoansulatuskanavasta, kuten rautaa ja kuparia. Tutkimuksen mukaan keskeinen ongelma keliakiassa on heikentynyt sulfaatin saatavuus kudoksiin ja että tämä on myös avaintekijä glyfosaatin myrkyllisyydelle ihmisille. Tutkimuksessa kehotetaan hallituksia maailmanlaajuisesti tutkimaan uudelleen glyfosaattipolitiikkaansa ja ottamaan käyttöön uusi lainsäädäntö, joka rajoittaisi sen käyttöä. (11)
”Glyfosaatti ei vain estä aminohappojen valmistusta, vaan se saa myös bakteerimme luomaan erittäin myrkyllisiä vaihtoehtoja, joilla on vaikutusta suolistoomme. Tavallisesti maksa tekisi parhaansa päästäkseen eroon myrkyistä, mutta glyfosaatti inaktivoi myös maksan puolustusjärjestelmän.” (12)


Glyfosaatti voi olla yksi tekijä monien sairauksien kehittymisessä:
- Syöpä, altistus jopa erittäin pieninä annoksina (rintasyöpä ja glyfosaatti)
- Autismi (katso video autismista ja glyfosaatista täältä)
- Allergiat
- Vuotava suoli ja tulehdus
- Krooninen ripuli tai muut suolisto-ongelmat
- Gluteeniyliherkkyys
- Keliakia
- Parkinsonin tauti
- Tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD (Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus)
- Sydän-ja verisuonitaudit
- Lapsettomuus, erektiohäiriöt, keskenmenot ja synnynnäiset vauriot
- Multippeliskleroosi (MS)
- Nivelreuma (RA)
- Liikalihavuus
- Diabetes
- Masennus / ahdistus
- Alzheimerin tauti
- Dementia
- ALS…
(13,14)
OIRELUA MYÖS MAITOTUOTTEISTA?
Arviolta noin puolet gluteeniyliherkistä ihmisistä on herkkiä myös meijerituotteille. Syy elimistön reaktioon näyttää piilevän gluteenin ja maidon proteiinin rakenteellisissa samankaltaisuuksissa, josta aiheutuu ristiallergiaa. Suoliston limakalvon huono kunto voi myös vaikuttaa laktaasientsyymin heikkoon erittymiseen ja tätä kautta maidon laktoosin huonoon sietoon. Myös pikakahvi saattaa aiheuttaa ristiallergiaa, joka laukaisee samanlaisia oireita kuin gluteeni. Toisin sanoen ihminen voi olla erittäin tiukalla dieetillä gluteenin suhteen, mutta silti oireilla koska elimistö “luulee” saavansa gluteenia. Tämä erityinen herkkyys näyttäisi kuitenkin kohdistuvan vain osaan gluteeniyliherkistä tai keliaakikoista.
Toinen asiaa hankaloittava seikka on, että keliaakikko tai gluteeniyliherkkä voi oireilla tuotteista, joissa on tapahtunut ristikontaminaatio. Ruoan pakkaaminen, työstäminen tai mikä tahansa jatkokäsittely tehtaalla tai kotona, voi altistaa tuotteen kontaminoitumiselle gluteenin kanssa ellei tiloja pidetä erityisen puhtaana tai erossa gluteenipitoisista jauhoista tai tuotteista. Pelkästään leikkuulauta tai saman leipäveitsen käyttö voi laukaista oireita. Tämä vaatii etenkin keliaakikon kannalta tarkkuutta ja huolellisuutta. Gluteeniyliherkkien kohdalla oireilun spektri lienee laajempaa. Valmisruoan kyljestä kannattaa etsiä Keliakialiiton myöntämää gluteenittoman tuotteen merkkiä, joka löytyy Suomessa jo yli 400(:stä) tuotteesta.
Seuraavat elintarvikkeet voivat aiheuttaa ristiallergian keliaakikolle tai gluteeniyliherkälle tai ne voivat olla ristikontaminoituja:
- Meijerituotteet
- Maitosuklaa
- Seesami
- Hamppu
- Tattari
- Kananmunat
- Soija
- Durra
- Hirssi
- Speltti
- Amarantti
- Kvinoa
- Hiiva (leivontahiiva)
- Tapioka
- Teffi
- Kaura
- Pikakahvi
- Riisi
- Hera
VOIKO GLUTEENITON RUOKAVALIO LIHOTTAA TAI SAIRASTUTTAA?
Monet gluteenittomat einestuotteet saattavat olla erittäin ravintoköyhiä ja sisältää elimistössä nopeasti verensokeria nostavia “höttöhiilareita”. Gluteeniton ei siis aina tarkoita terveellistä! Tämä johtuu siitä, että viljat on usein korvattu maissi-, riisi- tai perunajauhoilla tai tärkkelyksellä. Tällainen hiilihydraatti muuttuu elimistössä erittäin nopeasti glukoosiksi, joka nostaa verensokeria. Ylimääräisen energian elimistö varastoi rasvasoluihin (kun maksan ja lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä) ja saa painon nousemaan. Suosittelen perehtymään pakkausselosteisiin ja tarkistamaan tuotteiden ravintosisällön. Peruna- maissi- ja riisijauho eivät näin riisuttuina tarjoa juurikaan ravintoa, mutta tyhjiä kaloreita sitäkin enemmän. Onneksi nykyään löytyy jo laaja valikoima laadukkaita gluteenittomia tuotteita, joissa on ravintoarvollisesti järkevämpiä raaka-aineita kuin edellä mainitut.
Yleinen huolenaihe mediassa on ollut ruokavalion yksipuolistuminen gluteenittoman ruokavalion takia. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa viljalla on suuri rooli ja siitä on perinteisesti saatu suuri osa terveyttä edistävästä ravintokuidusta sekä B-ryhmän vitamiineista. Tämä tulee ottaa huomioon ruokavaliota suunniteltaessa ja puuttuvat ravintoaineet on korvattava muilla ruoka-aineilla. Onneksi kuidun lähteitä on paljon muitakin kuin viljat. Tässä törmäämme monesti kuultuun kehotukseen syödä enemmän kasviksia. Perinteinen suositus on puoli kiloa päivässä, mutta kokeilemisen arvoista saattaa olla tavoitella kiloa päivässä. Terveyshyötyjen on todettu lisääntyvän dramaattisesti kun kasvisten määrä nousee 800-1000g päivässä. Kasvikunnan tuotteet ovat myös hyvä ravintokuidun lähde. Parhaimpia kuidun lähteitä ovat muun muassa pähkinät, siemenet, pavut, marjat, marjajauheet sekä kasvikset ja hedelmät yleensä. Kun näitä syödään monipuolisesti ravintokuidun tarve täyttyy nopeasti. Edellä mainituista ruoka-aineista saadaan sekä “liukenevaa” että ”liukenematonta” kuitua, joilla on kummallakin omat terveyttä edistävät ominaisuutensa.
LUONNOSTAAN GLUTEENITTOMAT VILJAT (mikäli ei ole tapahtunut ristikontaminaatiota):
- Amarantti
- Arrowjuuri
- Tattari
- Maissi
- Hirssi
- Peruna
- Kvinoa
- Riisi
- Durra
- Soija
- Tapioka
- Teffi
VINKKEJÄ RUOKAILUUN
Suosi ruuassa luomua, paikallisia raaka-aineita ja mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa. Yritä mahdollisuuksien mukaan valmistaa ruokasi itse. Alla muutamia esimerkkejä, kuinka koostaa gluteenittomia, terveellisiä aterioita. Tiedän hyvin, että gluteeniton ruokavalio vaatii totuttelua ja koska gluteenia on nykyään niin monessa valmisruuassa, sen välttäminen voi olla erittäin haastavaa. Huomioitavaa on, etteivät terveysongelmat pääse paranemaan, ellei gluteenia vältetä totaalisesti. Tämä pätee etenkin keliaakikon kohdalla. Suosittelen kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota ainakin kolmen viikon ajan selvittääksesi, johtuuko omat terveysongelmasi (ainakin osittain) gluteenista (katso yllä oleva lista gluteenin aiheuttamista oireista / sairauksista). Mikäli olo helpottuu, se motivoi yleensä jatkamaan gluteenin välttämistä.
Aamupala
Proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävällä aamupalalla pärjäät pitkälle päivään. Iltapainotteiset hiilihydraatit puolestaan valmistavat elimistöä unten maille.
- Kananmunia / munakas (vapaan kanan)
- Kalaa
- Hummusta
- Liotettuja linssejä tai papuja (esim. pannulla paahdettuja)
- Kasviksia (esim. uunissa edellisenä päivänä paahdettuja tai raakoja jos suolisto kestää)
- Hedelmiä
- Marjoja
- Salaattia
- Avokado
- Neitsyt Oliiviöljyä (tai muuta terveellistä rasvaa)
- Pähkinöitä ja siemeniä
- Kaurajugurttia
- Gluteenitonta mysliä
- Pähkinä-siemen-näkkileipää
- Tattarileipää
- Kauraleipää
- Voi-oliiviöljy-levite
- Vuohenjuustoa (tai muita juustoja jos suolisto kestää)
- Vihersmoothie tai marjasmoothie
- Juomaksi teetä tai laadukasta luomukahvia


Lounas
Laadukas proteiinin lähde, kuten kalaa, kanaa tai riistaa. Kasvissyöjille kikherneitä, hummusta, papuja, linssejä, Nyhtistä, Härkistä, siemeniä ja pähkinöitä…
- Salaatti (vaihdellen erilaisia)
- Höyrytetyt tai uunissa paahdetut kasvikset (vaihdellen erilaisia)
- Neitsyt oliiviöljyä, pellavansiemenöljyä tai muuta terveellistä rasvaa
- Siemen-pähkinä-näkkäri tai tattarileipä
- Voi-oliiviöljy-levite
- Pehmeää vuohenjuustoa tai muuta itselle sopivaa leivän päälle
- Hedelmä jälkiruuaksi jos tekee mieli makeaa
Välipala
- Teetä / laadukasta luomukahvi
- Pari palaa tummaa suklaat
- Pähkinä-näkkäri voilla ja juustoll
- Smoothie tai hedelmä jos tekee mieli makeaa


Päivällinen
Sama kuin lounas, mutta ruoka-aineita monipuolisesti vaihdellen ja tarpeen mukaan isompi annos. Pääpaino kasviksissa ja lisäksi laadukas proteiinin lähde (voi olla kasvi- tai lihaproteiini). Muista terveelliset rasvat ja vältä sen sijaan prosessoituja rasvoja ja einesruokia. Punaista lihaa halutessa kohtuudella.
Iltapala
- Vihersmoothie tai marjasmoothie
- Marjoja ja jugurttia (tarvittaessa maidoton jugurtti)
- Gluteenitonta mysliä ja esim kauramaitoa
- Kaurapuuro (varmista, että gluteeniton) ja marjoja
MITEN TESTATA KELIAKIA, GLUTEENIYLIHERKKYYS TAI RISTIALLERGIA
Keliakia pystytään diagnosoimaan Suomessa perusterveydenhuollossa. Varmimman diagnoosin saamiseksi otetaan näytepala ohutsuolen alkupään suolinukasta tähystyksen yhteydessä. Koe on uusittava noin puolen vuoden kuluttua, jotta voidaan varmistua että gluteeniton dieetti on palauttanut suolinukan kunnon ja kyse on keliakiasta. Joissain tapauksissa keliakia voidaan havaita myös verikokeesta (Käypä hoito). Apteekeista voi myös nykyään osta keliakia-pikatestin, jossa sormenpäästä otetaan verinäyte. Gluteeniyliherkkyyttä testi ei näytä enkä osaa sanoa sen varmuudesta keliakian suhteen. Näiden sanotaan olevan yhtä tehokkaita kun sairaalassa olettavan verikokeen. Gluteenitonta dieettiä ei voi aloittaa ennen testiä.
Gluteeniherkkyyden, johon ei sisälly keliakiaa, diagnosointi on ollut pitkään vaikeaa. Siitä on myös käyty paljon kiistoja lääketieteellisissä laitoksissa. Valitettavasti vanhan tyyppiset verikokeet ja biopsiat eivät ole läheskään yhtä tarkkoja diagnosoimaan gluteeniyliherkkyyttä kuin viime vuosina kehitetyt uuden tyyppiset tutkimukset. Seuraavat laboratoriot tarjoavat gluteenivasta-aine-paneeleja geneettisen testauksen lisäksi. Gluten Free Society tarjoaa myös HLA-DQ-geenitestauksen gluteeniyliherkkyyden selvittämiseksi.
EnteroLab on Texasissa sijaitseva kliininen laboratorio, joka on erikoistunut suolistonäytteiden analysoimiseen ruoan herkkyyden suhteen (immuunijärjestelmän reaktiot ruoan yleisimpiin proteiineihin). Yksi heidän painopisteistään liittyy suoliston tiloihin, jotka johtuvat immuunireaktiosta gluteenille. EnteroLab on kehittänyt gluteeniyliherkkyyteen seulontatestin, jonka sanotaan olevan herkempi ja spesifisempi kuin muut nykyisessä käytössä olevat kansainväliset testit. Testin tilaaminen Suomesta käsin on mahdollista paikallisista kuljetussäännöistä riippuen (lupa lähettää ei-tarttuva, ihmisen biologinen näyte). EnteroLabs lähettää testisarjan kotiin, joka postitetaan täytettynä ja näytteen / näytteiden kera takaisin laboratorioon.
Cyrex Laboratories on lähtöisin Yhdysvalloista, mutta heillä on nykyään kumppaneita Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa. Testit tulee tilata lääkäriltä, jolla on asiakastili Cyrexissä. Cyrex Labs on kliininen laboratorio, joka keskittyy limakalvojen, solujen ja humoraaliseen immunologiaan. Se on erikoistunut vasta-ainekokoonpanoihin kilpirauhasen, gluteenin ja muiden elintarvikkeisiin liittyvien autoimmuniteettien ja niihin liittyvien hermohäiriöiden suhteen.
1. Cyrex Laboratories Array 3 (vehnän / gluteenin proteiinien reaktiivisuus ja autoimmuniteetti)
2. Cyrex Laboratories Array 4 (gluteeniin liittyvät ristireaktiiviset ruuat ja herkkyys ruuille)
Huom!
Ota aina yhteys lääkäriin mikäli ulosteessa on verta, kärsit voimakkaista kivuista tai oksentelusta tai voinnissasi tapahtuu äkillinen muutos. Tällöin tulee poissulkea muut sairaudet. Myös jatkuva kuumeilu / lämpöily, ihon keltaisuus tai sairaalloinen turvotus vatsan alueella vaativat jatkotutkimuksia.
Lähteet:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28810029
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377866/
- http://www.nutramed.com/eatingdisorders/addictivefoods.htm
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535227
- http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673696905401/abstract
- http://jnnp.bmj.com/content/72/5/560.full
- https://www.glutenfreesociety.org/guidelines-for-avoiding-gluten-unsafe-ingredients-for-gluten-sensitivity/#XxlR7EagAseohmvz.99
- http://www.annallergy.org/article/S1081-1206(13)00733-3/abstract
- https://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416
- https://www.globalresearch.ca/gmo-and-monsanto-glyphosate-weed-killer-found-in-human-urine-across-europe/5338868
- http://people.csail.mit.edu/seneff/ITX_2013_06_04_Seneff.pdf
- https://globalwarming-arclein.blogspot.com/2014/11/gluten-intolerance-and-herbicide.html
- https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/15/glyphosate-health-effects.aspx#_edn3
- https://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416
Olen koulutuksen saanut ravintovalmentaja ja estenomi. Kaikki tällä verkkosivustolla oleva aineisto toimitetaan vain tiedoksi, eikä sitä saa tulkita lääkärin neuvoksi tai ohjeeksi. Mikäli tunnet itsesi sairaaksi tai kärsit huolestuttavista oireita, käänny aina asiantuntevan lääkärin tai laillistetun ravitsemusterapeutin puoleen, jotta pääset jatkotutkimuksiin. Healing Foodie ei ole vastuussa virheistä tai puutteista.