Käy läpi Suolisto kuntoon! -verkkokurssin sokeriosiosta löytyvä Antioksidantti-karoitus. Saat yhden pisteen kaikista ”Totta”-vastuksista. 0-4 pistettä on 16% tai vähemmän. 4-9 pistettä on 16-36% ja yli 10 pistettä on yli 36%. Alla löydät pistemäärääsi vastaavat kommentit ja suositukset.
Kehomme on viisaasti varustettu omalla antioksidantti-kapasiteetilla ja muilla suoja-mekanismeilla, jotka taistelevat kehoon kohdistuvaa kuormaa vastaan. Kun nämä mekanismit joutuvat jatkuvasti ylitöihin, niin kuin tänä päivänä usein tapahtuu, niiden puolustuskyky ei enää riitä. Seurauksena voi olla joukko erilaisia terveysongelmia, kun kehon solutoiminnot ”rapautuvat”. Ensimmäinen ”hapetusstressin” näkyvä piirre on ihon nopea ikääntyminen sekä toistuvat infektiot.
Voit omilla teoillasi auttaa kehoa torjumaan ylimääräistä hapetusstressiä. Ruokavalio, ympäristö ja elämäntavat yhdessä määrittelevät miten hyvä elimistösi puolustuskyky (immuniteetti) on suojaa ulkoa päin tulevia uhkia kohtaan ja miten hyvin elimistö jaksaa korjata soluissa tapahtuvia vaurioita. Lue alla oleva tulos, joka vastaa saamaasi pistemäärää antioksidantti-kartoituksessa. Lue sen jälkeen alla oevat vinkit.
Tulos 16% tai vähemmän
Meillä jokaisella on jonkin verran hapetusstressiä elimistössämme. Sinulla tilanne näyttää olevan kuitenkin hallinnassa. Jatka samaan malliin! Voit vielä tutustua alla oleviin suosituksiin, joista voit ottaa vinkkejä omaan elämääsi. Mieti, onko jotain muita keinoja kuten jooga, meditaatio tai mindfulness, joilla voisit tuoda elämääsi vielä lisää iloa ja tasapainoa.
Tulos 16-36%
Tulos ei ole paras mahdollinen. Kehosi tekee todennäköisesti ylitöitä päästäkseen eroon myrkyistä ja pitääkseen kehosi hapetusstressin tasapainossa. On monia asioita, joilla voit tietoisesti tukea elimistön antioksidanttikapasiteettia. Käy läpi ala olevat vinkit ja toteuta niitä mahdollisuuksien mukaan. Voi olla, että tilanne korjaantuu jos parannat elintapojasi ja panostat päivittäiseen ruokavalioon.
Tulos yli 36%
Tämä on hälyttävä tulos ja kehosi on todennäköisesti erittäin suuren kuormituksen alla. Jotta voisit parhaiten estää kehosi ennenaikaista vanhenemista ja mahdollista sairastumisia, suosittelen, että teet perusteellisen elämäntaparemontin. Käy läpi alla olevat suositukset ja yritä soveltaa niitä parhaasi mukaan omaan elämääsi. Muista, että muutos parempaan on aina mahdollista!
Suositukset ruokavalioon
Lisää antioksidanttipitoisia kasviksia: Lisää ruokavalioosi niin paljon kasviksia kuin mahdollista. Syö kasviksien ohella päivittäin hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja marjoja. Etenkin tummansävisissä marjoissa on runsaasti antioksidantteja, jotka taistelevat kehon hapetusstressiä vastaan. Hyviä marjoja ovat etenkin suomalaiset mustikat, mustaherukat, puolukat ja karpalot. Antioksidantteja löytyy myös yrteistä, kuten neilikka, kurkuma, kaneli, nokkonen ja voikukka. Raakakaakao, yllättävää kyllä, sisältää runsain mitoin antioksidantteja.
Käytä antioksidantteja lisäravinteina varoen: Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että lisäravinteena nautittu runsas määrä antioksidantteja saattaa vaikuttaa elimistöön negatiivisesti. Tämä johtuu nähtävästi siitä, että ne saattavat estää kehoa itseään tuottamasta tarvittavaa määrää antioksidantteja. Sen sijaan voit käyttää esimerkiksi monivitamiini-ravintolisää, josta saat antioksidantteja (kuten C-, ja E-vitamiini, kupari, seleeni ja sinkki) tukemaan elimistön immuunipuolustusta ja ehkäisemään liiallista hapetusstressiä.
Vältä hapetusstressiä lisääviä ruokia: Vältä käristettyjä ja friteerattuja ruokia, joiden rasvat ovat muuttuneet elimistölle haitallisiksi ja näin ollen lisäävät hapetusstressiä. Vältä myös prosessoituja makkaroita ja lihatuotteita. Koita jättää minimiin ylipäätään kaikki prosessoidut valmisruoat ja sokeroidut herkut.
Muutokset elämäntapoihin
Lopeta tupakoiminen ja liiallinen alkoholin käyttö: Tupakointi on yksi pahimmista solujen hapetusstressin aiheuttajista ja kehon vanhentajista. Jos nämä asiat ovat sinulle ongelma, hanki ammattilaisen apua ja ympärillesi vahva tukijoukko. Luota siihen, että terveyttä edistävä ruokavalio ja suolistobakteerien vahvistuminen auttavat sinua pääsemään eroon epäterveellisistä tavoista. Uskon, että olet silloin vahvempi pysymään päätöksessä!
Stressin välttäminen: Tämä on ehkä vaikein kohta kaikista. Asia, johon on monesti vaikea itse vaikuttaa, kun elämä tuo yllättäviä asioita tullessaan. Jos löydät itsellesi sopivia tapoja rentoutua, niistä on helpompi pitää kiinni. Ota asiaksi tehdä jotain rentouttavaa joka päivä. Jollekin se on luonnossa kävely ja sauna. Toiselle se voi olla jooga, mindfulness tai meditaatio. Kokeile mitää sopii sinulle. Yritä mahdollisuuksien mukaan päästä eroon stressaavista tilanteista ja asioita. Päätökset on joskus vaikeita, mutta vaihtoehtoja on aina!
Vältä jatkuvaa yliraskasta liikuntaa: Tämä voi kuulostaa järjettömältä, koska liikunnan harrastaminen on ehdottomasti terveyttä edistävää. Liian kova säännöllinen liikunta kuitenkin kuluttaa elimistöä rajusti ja aiheuttaa voimakasta hapetusstressiä soluissa. Jos näin jatkuu vuosia, on kehon vaikea palautua ja hoitaa kaikkia soluvaurioita. Etsi itsellesi sopiva liikuntamuoto, josta saat hyvän olon ja joka hengästyttää, mutta ei polta loppuun.
Valinnat ympäristötekijöihin
Vältä pitkiä aikoja liikenteessä: Suomessa harvoin joutuu seisomaan liikennejonoissa tuntikausia. Jos olet töissä kaupungin keskustassa tai varsinkin tietöissä ulkona, ota huomioon altistumisesi pakokaasuille ja muille saasteille. Mikäli terveytesi reistailee, saattaa olla aika harkita työpaikan vaihtoa. Joskus keskustan saateilta välttyy kun jää kotiin etätöihin.
Altistuminen homeille tai muille toksiineille: Onko kotonasi tai työpaikallasi hometta tai home-epäily? Tai altistutko päivittäin muille myrkyille tai kemikaaleille? Näillä kaikilla tekijöillä on suuri vaikutus kehon hapetusstressiin ja terveyteen. Muutokset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, ennen kuin terveyden menettäminen on peruuttamatonta. Ainoa ratkaisu päästä esimerkiksi homeoireista eroon, on muuttaa kotia tai työpaikkaa. Riippuen missä homealtistus tapahtuu. Homeilta ja kemikaaleilta ei voi suojautua lääkkeillä.

